PRLEŠKA GIBANICA

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

27.6.2023

Kot tradicionalna lokalna jed si prleška gibanica zasluži svoj praznik ter večjo prepoznavnost tako v lokalni skupnosti kot tudi širše. Priprava prleške gibanice, katere receptura se prenaša iz roda v rod, pripomore tudi h krepitvi lokalne identitete ter prispeva k posebnosti in pestrosti območja, na katerem je prisotna.

Lahko bi rekli, da ima skoraj vsaka gospodinja v Prlekiji svoj recept za prleško gibanico. Zagotovo je vsak po svoje odlična osnova za izjemno sladico. Ne nazadnje se je prleška gibanica in njeni recept ohranil skozi mnogo rodov in se je zato vedno znova nekoliko spreminjala. Sčasoma se je iz glavne jedi spremenila v sladico. Glede na število receptov na raznih spletnih portalih in kuharskih knjigah je prleška gibanica zelo priljubljena pogača. Gotovo zaradi svoje ne preveč zahtevne priprave, predvsem pa zaradi odličnega okusa.

Kot glavna jed je bila v preteklosti nesladkana, moderne različice ponujajo nekoliko slajši nadev. Vsekakor je zanimivo poskusiti tudi novodobne variacije, ampak najprej jo preizkusite v osnovni obliki. Vsekakor vas bo navdušila, še posebej, če bo pečena v lončeni posodi in krušni peči. Marsikje jo še vedno tako pripravljajo.

http://www.prleska-gibanica.si/

 

RECEPT

VLEČENO TESTO

50 dag pšenične moke
1 žlica rastlinskega olja
1 žlica jabolčnega kisa
1 jajce
ščepec soli
mlačna voda po potrebi

SKUTNI NADEV

1 kg polnomastne skute
3 žlice kristalnega sladkorja
ščepec soli

SMETANOV POLIV

do 1 l kisle smetane
3 jajca

MAŠČOBNI POLIV

10 dag masla ali rastlinskega olja
POSTOPEK PRIPRAVE
Moko presejemo, dodamo maščobo, kis, sol in jajce. Med gnetenjem prilivamo vodo. Gnetemo tako dolgo, da testo postane voljno – gladko in elastično. Testo namažemo z maščobo, pokrito naj počiva vsaj 30 minut. Lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo, vendar se resnično priporoča domače. Skuti dodamo sladkor in sol ter premešamo. Cela jajca počasi razžvrkljamo s kislo smetano. Maslo stopimo. Skutni nadev in smetanov poliv lahko združimo, v tem primeru del kisle smetane pustimo za zgornji poliv. Priporočamo uporabo okroglega (lončenega) pekača s premerom okoli 35 cm, dovoljujemo uporabo štirikotnega pekača. Izbrani pekač namažemo z maščobo. Spočito testo razvaljamo in nekoliko razvlečeno, položimo preko pekača in ga razvlečemo po prtu, potresenem z  moko, da sega čez obod sklede toliko, kot je široka. Pustimo ga nekaj minut, da se osuši. Tanko testo razrežemo na 4 do 8 enako velikih delov (ponavadi 6), tako da zareze segajo skoraj do dna pekača in ima prleška gibanica 5 do 9 plasti vlečenega testa.
...
Prvo plast testa premažemo z maščobnim polivom, nanjo razvlečemo naslednjo plast testa. Pazimo, da odvečni del testa ne visi čez rob pekača. Na drugo plast testa enakomerno posipamo skutni nadev, pokapamo s smetanovim in nato še maščobnim polivom. Čez pekač razvlečemo naslednji del testa, nanesemo skutni nadev ter smetanov in maščobni poliv. Tako ponavljamo do zadnje plasti. V notranjosti pekača tik nad višino prleške gibanice enakomerno odstranimo odvečno testo in bogato namažemo s smetanovim polivom. Tako pripravljeno prleško gibanico na več mestih prebodemo s tanko iglo do dna pekača. V prej segreti pečici prleško gibanico pečemo 40 minut pri temperaturi 200°C. Ne glede na to priporočilo lahko temperaturo in čas pečenja prilagodimo pekaču in vrsti pečice. Pečeno prleško gibanico lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Prleško gibanico režemo na trikotnike ali pravokotnike. Višina prleške gibanice znaša med 1,5 cm in 2,5 cm.

DOBER TEK!

 

 

Društvo Kelih

Širimo oko in um na različna kulturna in izobraževalna področja. Dvigamo kulturo pitja vina. Promoviramo Prlekijo in Slovenijo kot atraktivno turistično destinacijo z izjemnimi vini in odlično kulinariko.
Še posebej aktivno skrbimo za večanje prepoznavnosti prleške gibanice.

Kontakt

Kontaktne informacije
Naslov
Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH, Ključarovci 66,
9242 Križevci pri Ljutomeru
Kontakti
E-mail: prleska.gibanica1@gmail.com Tel: +386 41 357 520 – mag. Tjaša Kos

Datoteke

Recept


Fotogalerija

Video vsebine

Prleška gibanica: tradicija in priprava

Deseto državno ocenjevanje prleških gibanic

kulinarični pohod Prleška gibanica 2023