»Z NULA ZDRAVO DO FULA«

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

9.11.2023

»Z NULA ZDRAVO DO FULA«

 

»Z NULA ZDRAVO DO FULA«

 

Odnos do alkohola se kaže v porabi alkohola, ki je v Sloveniji visoka. Za Slovenijo je še vedno značilna mokra kultura, ki je posledica dolgoletnega sprejemajočega odnosa do pitja alkohola, ki spodbuja ohranjanje pivskih navad iz roda v rod.

Registrirana poraba je  v letu 2021 znašala 10,62 l čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let, kar pomeni, da naj bi v povprečju Slovenec, Slovenka star/-a 15 let ali več, v letu 2021 spil/-a: 85 L piva in 45 L vina in 3,5 L žgane pijače.  Slovenija se po podatkih seveda uvršča med evropske države z visoko porabo alkohola. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana, ki je predvsem posledica domače pridelave, pa zelo verjetno prejšnjo številko povzdigne vsaj še za petino.

 

Vsako pitje alkohola je lahko škodljivo. Varnega pitja alkohola ni. Alkohol je škodljiva snov za vse organe v telesu. Že najmanjša količina lahko povzroča spremembe, ki so kratkoročno in dolgoročno lahko nevarne za človeško telo, saj vpliva kar na 200 bolezenskih stanj in poškodb. Poleg vplivov na zdravje, rušilno vpliva tudi na naše medosebne odnose in povečuje našo stisko.

Ključna javnozdravstvena sporočila na podlagi znanstvenih spoznanj so:

  • Čim manj ali nič alkohola.
  • Ni varne meje pitje alkohola.
  • Vsako pitje alkohola je tvegano.
  • Izberi zdravo alternativo.

 

Zato je zelo pomembno, da se odločimo za odgovoren odnos do pitja alkohola po načelu »Čim manj ali nič«, saj vsako pitje predstavlja tveganje.

 

V Centrih za krepitev zdravja in Zdravstveno vzgojnih centrih v Zdravstvenih domovih po Sloveniji je na voljo podpora vsem, ki se odločijo, da želijo zmanjšati pitje alkohola. Svetovanja so brezplačna in namenjena individualni podpori pri opuščanju tveganega in škodljivega alkohola. Delavnic se lahko udeležijo vsi odrasli pacienti ne glede na starost. Za udeležbo ni potrebna napotnica zdravnika oziroma usmeritev drugega.

 

Preko kampanje z ambasadorji "Z alkohola nula živim zdravo do fula" želimo spodbuditi širšo slovensko javnost, da razmisli o svojih pivskih navadah in posledicah čezmernega pitja alkohola na posameznika, telesno in duševno zdravje, bližnje, družbo,... Hkrati želimo prenesti sporočilo, da obstajajo zdrave alternative preživljanja prostega časa in premagovanja stisk.

Zato vas vabimo, da z nami podelite svoj način kakovostnega in zdravega preživljanja prostega časa na svojem Facebook profilu pod skupnim #nulazdravodofula. Svoje alternative so z nami že podelili zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, oblikovalka Ajda Rotar Urankar, akrobata Filip in Blaž ter hip hop glasbenik Nipke.

Kako sodelujete?

Na svojem profilu na Facebook-u (z uporabo omenjenega #nulazdravodofula) podelite z nami svoje utrinke (lahko v sliki, lahko v tekstu) in pokažite:

  • kako vi najrajši na zdrav način preživljate svoj prosti čas,
  • kako “z alkohola nula živite zdravo do fula”,
  • kaj so stvari, ki vam popestrijo vsakdan, izboljšajo vaše počutje in zdravje?

 

Odgovoren odnos do pitja alkohola je naloga celotne družbe. Zato se nam pridružite in delite svoj #nulazdravodofula.

 

Po www.sopa.si povzela Jasmina Črnko Papić